Biofeedback i Neurofeedback

Biofeedback je metoda treniranja psihološke aktivnosti koja se provodi korištenjem povratne informacije o funkcioniranju tijela koju dobivamo na računalu. Korištenjem dobivenih signala koji nam daju informaciju o tijelu u stvarnom vremenu, klijenti uče regulirati inače nesvjesne procese i tako unaprjeđuju svoje funkcioniranje.

Biofeedbackom možemo dobiti informacije između ostaloga o svom pulsu, mišićnoj napetosti, disanju, temperaturi ili provodljivosti kože. Cilj je pomoću biofeedbacka dobiti veću kontrolu nad fiziološkim procesima. Biofeedback se uklapa u druge tehnike koje psiholog koristi kada uči klijenta kako utjecanjem na ponašanje i misli može utjecati na promjene u svojim emocijama. Poanta je u dostizanju optimalnog stanja pri čemu se bavimo uzrocima problema, a ne smanjivanjem simptoma.

Neurofeedback je specifična primjena biofeedbacka u svrhu treniranja električne aktivnosti mozga. Klijenti uče bolje regulirati svoju moždanu aktivnost tako da optimiziraju rad mozga, umjesto da liječe simptome, što bi radili, recimo, lijekovima. Stanja različitog fokusa, budnosti ili npr. relaksacije povezana su s različitim frekvencijama moždanih valova. Neurofeedbackom možemo dobiti uvid u moždane valove klijenta i trenirati dovođenje u ciljno stanje, poželjno za određenu situaciju.

Istraživanja pokazuju da su biofeedback i nuerofeedback u kombinaciji s konvencionalnim radom psihologa uspješni u prirodnom i učinkovitom unaprjeđivanju mnogih aspekata funkcioniranja. Možemo reći da uz pomoć izravne povratne informacije o događanjima u tijelu i mozgu klijenta, možemo dobiti jasnu sliku optimalnog mentalnog funkcioniranja za svaku osobu. Drugim riječima, možemo vidjeti kada svaki klijent ulazi u zonu optimalnog funkcioniranja i psihološkim tehnikama replicirati zonu u natjecateljskim, poslovnim i drugim važnim životnim situacijama.

Perebellum koristi modernu i visoko kvalitetnu opremu koju koriste neki od najjačih medicinskih i istraživačkih centara na svijetu kao što su Harvard, Mayo Clinic i brojne druge klinike i sveučilišta. U svijetu sporta, biofeedback i neurofeedback treninzi pokazuju se izvrsnim za postizanje zone ili flow fenomena.

Ako želite najbolji uvid u funkcioniranje svog uma i tijela, u stvarnom vremenu, pod stručnim nadzorom trenera koji vas može podučiti prirodnom postizanju željenih stanja, Perebellum je mjesto za vas.