Brige

Susrećem se s puno sportaša koji brinu. Impresivno je koliko puno znaju o svojem sportu, koliko su potkovani u tehnici i taktici, koliko znaju o protivnicima. Mnogi detalji koji vam neće niti pasti na pamet kada gledate sport, njima su dio svakodnevice. Večer prije natjecanja sto puta su u glavi izračunali sve moguće kombinacije sutrašnjeg nastupa. Dugo nisu mogli zaspati jer su htjeli posvetiti pažnju svakom detalju kako bi bili što uspješniji.

Pitam ih koja je korist od njihovih briga. Najčešće kažu kako briga pokazuje da im je stalo i kako su tako sigurniji da neće propustiti neki važan detalj u pripremi natjecanja. Je li to zaista tako?

Recimo da puno brinete o raznim detaljima svog nastupa, u najboljoj namjeri svođenja pogrešaka na najmanju moguću mjeru. Kakav je protivnik i jeste li mu dorasli, što će misliti trener ili netko drugi, što ako vam se opet dogodi pogreška? Koliko vam ja između tih briga ostalo prostora za fokus na svoju izvedbu? Koliko ste usmjereni na svoje snage i koliko vjerujete da ste dorasli izazovu i jedva čekate priliku da to pokažete? Je li moguće da vas brige o mnogim detaljima vaše izvedbe zapravo učine nemoćnim jer nije moguće kontrolirati sve što se događa na sportskom terenu. Sport nije predvidiv i uvjeti nastupa mijenjaju se. Pokušaj kontrole svih briga zapravo će rezultirati potpunim nedostatkom kontrole.

Možete li testirati svoju pretpostavku da su brige korisne? Imate li dokaze iz prošlosti da su vam brige pomogle? Vaša velika briga oko sljedećeg nastupa ili sljedećeg protivnika sada zauzima važno mjesto u vašem životu. Hoćete li se isto osjećati vezano uz tu brigu za 2 dana, 2 tjedna ili 2 mjeseca? Vjerujem da ćete se osjećati drugačije i da će vam se činiti da ta briga uopće nije imala smisla. A bilo bi jako korisno za vaš nastup da ste to znali prije samog nastupa, kada se činilo da je ona potpuno opravdana. Mogli bi se usredotočiti na vlastiti nastup i biti najbolji što možete. Bio bi to pravi lijek protiv briga.

Uzmimo primjer da umjesto vas, vaš prijatelj, suigrač, puno brine. On se ne vidi u istom svijetlu kao što ga vi vidite i nije svjestan svojih vrijednosti koliko je svjestan mana. Što biste mu savjetovali? Biste li svog prijatelja ohrabrili da tako puno brine kao i vi (ako je to već korisno)? Sigurno podcjenjuje svoju sposobnost rješavanja briga. Vjerojatan ishod o kojem vaš prijatelj brine sigurno nije baš tako negativan, nego je negativan tek u razmišljanjima vašeg prijatelja.

Sad, kada ste savjetovali vašeg prijatelja kako brige nisu korisne i on se posvetio svojem nastupu, pokušajte isti savjet primijeniti na sebi. Ako vam treba pomoć, Perebellum ima puno iskustva i rješenja za brige.