Grupni coaching

O čamu razmišljaš kada ideš na grupni coaching? Jesu li to događaji koje rado čekaš jer ćeš biti uključen(a) u rad, razviti svoje sposobnosti, susresti se s važnim pitanjima, pronaći rješenja za probleme na svom radnom mjestu ili u međuljudskim odnosima? Ili su to više događaji ne kojima izgubiš vrijeme, sakriješ se dok netko predaje, zapišem nešto što se činilo zanimljivo, a što ćeš ubrzo zaboraviti i staviš kvačicu na još jednu edukaciju?
Želiš li da ti i tvoj tim budete uključeni u stvaranje sadržaja grupnog coachinga, da on bude zaista namijenjen tebi i vama tako da je posvećen specifičnim izazovima s kojima se susrećete, da ima aktivnosti koje vas vode prema stvaranju rješenja i da na kraju imaš dojam da si zajedno sa svojim timom stvorio(la) novu vrijednost koju nosite sa sobom?
Ako da, onda možemo pripremiti radionicu u kojoj ćete svi sudjelovati i u kojoj ćemo iskoristiti vaše znanje i iskustvo da bi napredovali. Nitko neće sjediti besposlen i nezainteresiran i svi ćemo znati više na kraju dana. Jesi li zainteresiran(a)?

Poslovni timovi

Nemoj me zvati da motiviram tvoj tim, ako ti ne možeš stvoriti okolinu koja će biti motivirajuća. Nemoj me zvati da radimo na odnosima u tvom timu, ako sam(a) ne radiš na odnosima. Nemoj me zvati da tvoj tim uvjerim da je nešto dobro za njih, ako je to dobro uglavnom samo za tebe. Nemoj me zvati da radimo na nečemu što tvoj tim na želi, ali bi ti to htio(la) vidjeti. Posebno me nemoj zvati da nešto odradimo reda radi, a nikome se ne da. U ovim i sličnim slučajevima nemamo šanse uspjeti i zapravo gubimo vrijeme.
No, zovi me ako želiš radionicu gdje nitko neće provesti vrijeme na telefonu, nego će svi sudjelovati. Ako želiš interakciju u svom timu i na taj način stvaranje novih ideja, rješenja i odnosa, javi se. Ako ne želiš teoriju, nego praktična rješenja specifična za tvoj tim, tu sam. Ako želiš sudjelovati sa svojim timom, njima reći i od njih čuti ono što je dobro za vaš posao, stvorit ćemo okruženje u kojemu je to moguće. Ako te ne zanima kozmetičku zahvat, nego stvarna promjena, ako si tako hrabar(ra), možemo raditi zajedno.

Sportski timovi

Ako ne razumiješ sportsku psihologiju, funkcioniranje grupe ili pojedinca, onda ćeš me tražiti u trenucima kada se tvoj tim nađe u problemima. Moguće je da ćeš očekivati da napravim neki čaroban govor i povežem svih u cjelinu koja će tada postati fantastična. To postoji samo u američkim filmovima i zapravo se ne događa u stvarnosti i tako ne možemo surađivati.
No, ako razumiješ da je proces stvaranja sportskog tima dugoročan, da je drugačiji za svaku grupu i da je više umjetnost nego znanost, onda imamo osnove za razgovor. Tada ćeš znati da svatko u klubu u kojem radiš daje svoj doprinos i ako netko važan ima fige u džepu po pitanju angažmana sportskog psihologa ili misli da će sutra imati rezultate, dogovorit ćemo se da pričekamo drugu priliku.
Sportski psiholog radi u prostoru koji je u sportu najmanje istražen i često prepušten slučajnosti i osjećaju trenera. Ako želiš smanjiti igranje na sreću, angažmanom sportskog psihologa dobit ćeš boljeg trenera, direktora i okolinu u kojoj će igrači više napredovati.

Sportski timovi

Suradnja sa sportskim psihologom gotovo uvijek se spominje u trenucima krize sportaša ili sportskog tima. Kao da se očekuje da će psiholog biti vatrogasac koji će riješiti nastale probleme. Takva percepcija nažalost pokazuje nepoznavanje struke sportskog psihologa. Kao što ni drugo pomoćno osoblje u sportu (kondicijski treneri, fizioterapeuti, liječnici) ne mogu riješiti nastale probleme jednokratno, kao čarobnim štapićem, tako to ne može niti sportski psiholog. Rad psihologa u sportu je optimalan ako imamo u vidu dugoročan proces i ako glavni trener i ostali članovi stručnog tima žele i mogu iskoristiti znanja psihologa.
Stalnim odnosom sa sportskim timom koji ne mora biti svakodnevan, ali mora biti redovit, može se stvoriti odnos povjerenja i razumijevanja između psihologa, trenera, sportaša i drugih važnih ljudi u sportskom kolektivu. Tada je opravdano očekivati da će akumulacija znanja svih sudionika u sportskom procesu dovesti do napretka u izvedbi.

Kao sportski psiholog mogu biti angažiran u radu 1:1 s trenerom/ima i sportašima, možemo održavati timske radionice s dijelovima ili cijelom timom, ili možemo dogovoriti onakvu suradnju kakva će najbolje odgovarati potrebama kolektiva. Siguran sam da psihološka priprema sportaša pruža neistraženi i veliki prostor za napredovanje i tko ga među prvima bude iskoristio, steći će kompetitivnu prednost.

Tipizirane radionice

Prema tvojim željama, mogu održati unaprijed pripremljene radionice na određene teme, kako bi tvoj tim napredovao u tom području. Takve radionice ne provodim kao dio šireg programa, već prema potrebama naručitelja biramo temu koja je aktualna za tim u datom trenutku. Iako se snažno zalažem za dugoročne programe koji praćenjem i nadogradnjom tima iz radionice u radionicu stvaraju dodanu vrijednost i trajnu promjenu, jednokratne tipizirane radionice mogu donijeti pomak u individualnom i grupnom znanju i funkcioniranju.
Primjeri tema radionica su radionice iz područja komunikacije, upravljanja stresom, davanja i primanja povratne informacije, samosvijesti, osobne učinkovitosti, rješavanja problema i sl.

Ostvarene suradnje

Partneri s kojima sam ostvario suradnju u području individualnog ili grupnog coachinga su:

Kontaktiraj me