Jedan dan mentalne pripreme u životu vrhunskog sportaša


Dok u Hrvatskoj proljeće smjenjuje zimu, 10 dana boravim u vrućem El Medanu na Tenerifama, s Enricom Marottijem i Maciekom Rutkowskim, dvojicom ponajboljih svjetskih jedriličara na dasci. Njima su u tijeku završne pripreme za sezonu koja počinje za nekoliko tjedana. Prenijet ću vam kako vrhunski sportaše rade na mentalnoj pripremi, kroz jedan njihov tipičan dan.

Za obojicu, dan počinje neurofeedback treningom, koji se odvija ubrzo nakon buđenja, na odmoran organizam, prije njihovog dnevnog treninga na moru. Senzori prate aktivnost mozga i zadatak sportaša je jačanje ili inhibicija određenih obrazaca moždane aktivnosti. Ovakvim treningom jačamo fokus, opuštamo se, osvještavamo stanje koje znači optimalno funkcioniranje – „zonu“, učimo kako smiriti aktivan mozak koji tijekom natjecanja želimo što mirnijim ili učimo postizanje stanja potrebnog za kvalitetnu vizualizaciju. Svaki sportaš ima posebne potrebe i trening se prema tome individualizira.

Nakon toga, počinje spremanje za trening koji se sastoji od 15 plovova, koji će na natjecanju biti dio regate. S mentalne strane važno je da obojica prođu rutinu sličnu onoj na natjecanju, kako bi se optimalno pripremili za trening i testirali funkcioniranje uspostavljenih procesa. Priprema za trening, ovismo o sportašu, može uključivati vizualizaciju, podsjećanje na zadatke koji su trenutno u fokusu, trening disanja i sl. Važno je da se trening ne odrađuje reda radi, nego se predano priprema uz jasne ciljeve, koji su povezani s ciljevima postavljenima za sezonu.

Jedan dan organiziranog treninga na moru uz pauze traje od 11 do 17 sati. Ako se radi o testiranju opreme, trening traje kraće, a naravno, ponekad slijede i dani odmora.

Poslije treninga obojica će zapisati bitne stvari za svoju izvedbu u svoje bilješke. Koju su opremu koristili, u kakvim uvjetima, što su o njoj naučili, s kojim su se problemima susreli i sl. Sve se upisuje prema prethodnom dogovoru sa mnom kao trenerom, kako bi se iz treninga izvuklo što više korisnih informacija.

Nakon treninga slijedi drugi trening uz biofeedback, kojim sportaši osvještavaju i reguliraju svoja stanja, kako bi raznim tehnikama djelovali na sebe. Ovisno o tome koliko je naporan dan iza njih i koliko je organizam odmoran, nakon treninga će se možda promijeniti vrsta biofeedback treninga. Ako je bio dan odmora ili lakšeg testiranja i treniranja, onda radimo drugi neurofeedback trening koji ima smisla samo ako sportaš nije previše umoran. U slučaju da je dan bio težak, radimo biofeedback trening opuštanja i oporavka, najčešće kroz trening kardiovaskularnog sustava, u kojemu sportaši vježbama disanja, uz povratnu informaciju u realnom vremenu, rade na oporavku.

Između samih treninga, kao trener provodim mnogo vremena sa sportašima. Analiziramo treninge, planiramo sezonu, rješavamo probleme koji se pojavljuju ili se jednostavno družimo i radimo na našem odnosu. Iznimno mi je bitno biti dio svakodnevice sportaša i moći ih promatrati kroz duže razdoblje, da bi se bolje upoznali i da svoj rad ne bi temeljio samo na njihovim izvještajima. Siguran sam da tek ovakva potpuna uključenost u život i trening sportaša može donijeti najbolje rezultate i najbolje međusobno razumijevanje sportaša i trenera.

Rad na mentalnoj pripremi je kontinuirani proces. Biti među 10 najboljih na svijetu kao Enrico i Maciek znači potrebu napredovanja u sitnicama i veliku posvećenost. Naporan rad koji bitno odudara od poimanja života surfera za njih je preduvjet da spremni dočekaju sezonu i sve izazove koje donosi.