Kada prelako postane nemoguće

Nikad nije bilo lakše živjeti nego danas. Pametni telefoni i gomila druge pametne tehnologije olakšava nam svakodnevno funkcioniranje. Aplikacije čine lakšim komunikaciju, organiziranje putovanja, kuhanje, povezivanje ljudi, organizaciju događaja i mnoge druge stvari. Naš ured je u našoj ruci, kao i naši hobiji, kontakti, gotovo cijeli život.

Posebno se to odnosi na mlade ljude koji su rođeni s pametnim telefonima kao normalnim i svakodnevnim sredstvom komunikacije. Osim gore navedenih prednosti, to donosi i neke negativnosti. Ako nam je najnoviji film ili bilo koji glazbeni broj lako dostupan, zašto to ne bismo iskoristili? Ako nam je dosadno, a imamo „rješenje“ u džepu, zašto ga ne bi iskoristili pa makar i ne baš produktivno? Zašto bi i na trenutak čekali, kada možemo dobiti stimulaciju odmah? Danas više ne postoji odgoda zadovoljstva ili potkrepljenja. Nema trenutaka u kojima se borimo da bi održali fokus jer je sve predostupno i prelagano.

U mom poslu, kada se radi o sportašima i njihovim karijerama, stvari su posložene „malo“ drugačije. Sportska karijera i uspjeh u sportu su procesi. Procesi nisu instant, danas i odmah. I nisu uvijek zabavni. U proces, koji god bio, uložiš puno vremena, s idejom da ćeš jednom možda ostvariti uspjeh. Sport, kao ni život, nisu prijateljski nastrojeni prema nama. Ne postoji undo, vraćanje na tvorničke postavke, ne postoje 3 života, ili 500 bodova samo zbog početka igre. Zapravo, sport je sve samo ne instant. Mnogo ponavljanja koja će donijeti napredak samo ako su izvedena posvećeno, fokusirano i bez distrakcija. Pitanje je, ako u svakodnevnim situacijama ne treniramo fokus, strpljenje i ustrajnost, kako i od kuda ćemo ih izvući kad nam zatrebaju?

To znači da generacije koje su naviknute više nego ikada imati sve sada i odmah, koje ne trpe frustraciju i odgodu zadovoljstva, u sportu mogu imati velikih problema. Ovo nije kritika modernih generacija među kojima ima divnih osoba i vrhunskih sportaša. No, logična je opaska modernog doba u kojemu su stvari postale toliko lagane da nas hendikepiraju. „Obični čovjek“, ako se netko takvim želi zvati, može se provući kroz život s manjkom fokusa, nestrpljiv i razmažen. Međutim, ako se želiš ozbiljnije baviti sportom, ili sobom u bilo kojem drugom smislu, lakši put često neće biti najbolji.

Ako želiš saznati kako prepoznati i promijeniti navike koje koče tvoj napredak, javi se u Perebellum na besplatni polusatni informativni sastanak.