Kako izgleda tvoj tipičan problem s perfekcionizmom?

U prethodnom članku o perfekcionizmu opisao sam što je perfekcionizam. Želim zaključiti temu tako što ću ti reći kako će izgledati ako si ne pomogneš, a prepoznaješ se u priči o perfekcionizmu.

Iako provodim podjednako vremena sa sportašima i s poslovnim ljudima, najviše perfekcionista otkrivam u poslovnom sektoru, kod ljudi starijih od 30 godina. Perfekcionizam može biti karakterističan već za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Ne postaješ perfekcionist „odjednom“ jer to je skup navika i način gledanja sebe koji se razvija kroz vrijeme. Upravo zato, vjerujem da akumulacijom perfekcionističkih navika problem raste s godinama pa su problemi istaknutiji u odrasloj dobi.

Kao perfekcionist, vjerojatno si barem malo ponosan na tu svoju karakteristiku. Siguran si da ti ona donosi uspjeh u životu, iako je možda sam ne nazivaš perfekcionizam. Uporan si, tvrdoglav, probitačan, imaš visoke ciljeve. Ti rješavaš probleme, ne priznaješ neuspjeh i zbog toga te svi cijene. Pisao sam već da je to jedan od mehanizama u podlozi razvoja poremećaja.

Zašto bi se uopće mijenjao?
Zato jer u svom pogledu na život tebi nedostaje cijela strana jednadžbe! Živiš život gledajući korist svojih ponašanja, a pritom ne pitaš za cijenu. Tako da, naravno, tvoja savršena prezentacija na kojoj si radio do ranih sati je imala efekta. Činjenica da si pažljivo pripremio sve obroke ovog tjedna, izbjegao slatko i čašu vina, dobro ti stoji. Produžio si radno vrijeme jer je trebalo stisnuti i svi ti se dive koliko možeš izdržati. Na treninzima si se ljutio na sebe i zbog one male greške i neki su ti rekli kako se čude koliko možeš trčati.

A koja je cijena tvog uspjeha?
Ovo si pitanje nikad nisi postavio! Cijenu plaćaš sa svakim neprospavanim satom, sa svakim pokušajem kontrole gomile životnih događaja koji nisu pod tvojom kontrolom, s manijakalnom organizacijom punom „to do“ lista, s kompulzivnim provjeravanjem ako je tvoj zadnji uradak dovoljno dobar, s nervozom i strahom dok čekaš hoćeš li dobiti odobravanje za svoj rad.

Ako si pravi, uspješni, cijenjeni perfekcionist, cijena koju plaćaš postaje sve veća i veća jer nikad nije dovoljno dokazivanja! I sve što plaćaš akumulira se, kamata iscrpljenosti raste i tebi je sve gore i gore. Iako si stvorio sve uvjete da budeš zadovoljan, u tvom životu postoji samo borba, a zadovoljstva sve manje.

Tipično, nećeš nikome pričati o tome, jer to je znak slabosti. A ako se druge ne žale, ne smiješ ni ti. Tipično, nećeš zatražiti pomoć jer bi sve trebalo štimati i na tebi je da se središ. Tipično, jednom dana ćeš morati zatražiti pomoć jer ćeš postati sam sebi najveći protivnik.

Nezadovoljstvo raznim dijelovima svog života, anksioznost, iritabilnost i razni drugi problemi samo će se gomilati. Što se prije javiš, prije ćeš uživati u svemu što stvaraš. Smanjit ćeš perfekcionizam i uz manje truda, ostvarivat ćeš više rezultata i živjeti sretniji život.