Koronavirus 2. dio


Samoizolacija ne mora biti najgora stvar na svijetu. Štoviše, može se uz neke prilagodbe vrlo dobro iskoristiti. Ključna stvar je organizacija vremena. Bez toga, dani lako prođu bez korisnih sadržaja i s osjećajem izgubljenog vremena.

Upute za provođenje vremena s obitelji bile su da pokušamo ograničiti kontakt. Ako je moguće da živim sam na drugoj adresi. Ako već moramo živjeti zajedno, trebao bih biti u zasebnoj sobi, po mogućnosti koristiti zaseban sanitarni prostor, suzdržati se kontakta sa suprugom i djecom. Vjerujem da bi to neuobičajeno ponašanje donijelo puno više stresa od mogućnosti zaraze virusom. Stoga, mi se unutar kuće ponašamo kao da se nitko od nas neće pretvoriti u zombija. Uputa je i da supruga i djeca imaju slobodu kretanja dok se ne potvrdi možebitna infekcija virusom kod mene. Ipak, da bi bili korektni držimo se odvojeno od drugih ljudi.

Želim pisati o tome kako koristimo vrijeme s djecom na način za koji vjerujem da je koristan za njihov razvoj i za izgradnju obiteljskih odnosa. Sve artikle koje koristimo za rad s djecom nismo nabacali u kolica po objavi pandemije, već ih skupljamo godinama i dio su našeg svakodnevnog odnosa s djecom.

Krenuli smo s Lego kockama s kojima smo se zabavili cijelo jedno prijepodne. Razvijaju finu motoriku, kreativnost, logičko razmišljanje te prostornu orijentaciju. Zbog dužeg vremena koje djeca provedu na rješavanju problema razvijaju i koncentraciju. Nakon što su „legići“ složeni, brzo dolazi do igranja uloga u kojima se uče razni socijalni odnosi.

Za razliku od vremena kada smo mi odrastali, danas su dostupne brojne društvene igre, za različite uzraste, različitih žanrova, mehanika igre i razina složenosti. Za djecu olakšavaju rano učenje boja, brojanja, računanja, fine motorike, strpljenja, usvajanja pravila, logičkog razmišljanja, planiranja itd. Također, poboljšavaju koncentraciju, pri čemu je važno poštivati dječju razvojnu dob kako ne bi došlo do frustracije preteškim sadržajima. Društvena komponenta je vjerojatno najvažniji dio, kako samo ime govori, društvenih igara. Cijela obitelj može zajedno provoditi vrijeme, učiti, rješavati probleme, natjecati se, učiti se prihvaćanju radosti pobjeda i frustracije poraza. Iste društvene igre mogu se igrati stotinama puta i predstavljaju fantastičnu investiciju u zabavno vrijeme u obitelji.

Vjerujem da knjige koje su nam na raspolaganju fantastično obrađuju tipične izazove odrastanja, s kojima se suočava svako dijete i roditelj. Odlazak na spavanje, higijena, odvikavanja od pelena, čuveno „neću!“, međuljudski odnosi i brojne druge stvari metaforički su prikazane kroz razne likove s kojima se djeca lakše poistovjete i koje lakše razumiju. Knjige nikada nisu dosadne i iste se knjige mogu čitati desecima puta.

Naravno, ne zaboravljamo razne uobičajene aktivnosti poput crtanja, bojanja, igranja raznih čudovišta i drugih uloga, izrađivanja stvari, zajedničkog kuhanja (zamišljenog ili pravog)… Sve što će učiniti da je obitelj na okupu i da zajedno sudjeluje u aktivnostima i uči se životu, ima svoju ulogu.

Samoizolacija testira naše organizacijske sposobnosti, kreativnost i mnoge druge stvari u odnosu s djecom. Ako još niste postavili dobre temelje, možda vas sada nužda natjera da razmislite o načinima provođenja vremena s djecom u zatvorenom. Inače, TV još uvijek nismo upalili. Niti jednu igricu ili video na telefonu također.

Vjerujem da za roditelje vrijede riječi Pata Rileya: Discipline is not a bad word.