Praćenje sportaša na treningu i natjecanju

Obzirom da su uredi sportaša daleko drugačiji od ureda psihologa, u redu je zapitati se napušta li psiholog koji radi sa sportašima svoj ured da bi sudjelovao u treninzima i natjecanjima?

Sportski psiholog je zapravo mentalni trener. Kao trener, ja sam zainteresiran najviše za izvedbu sportaša u njegovom pravom sportskom okruženju. Ured je mjesto za analizu, učenje, planiranje i ponekad treniranje. Prava primjena naučenih znanja i pravo treniranje odvija se na treninzima i natjecanjima. Općenito se u svijetu sporta natjecanje smatra najboljim treningom.

Stoga je meni važno imati mogućnost prisustvovanja treninzima i natjecanjima sportaša s kojima radim. Izvještaji sportaša bit će jako važni, ali i jako subjektivni. Svi mi imamo tendenciju fokusiranja na neke aspekte naše izvedbe, dok neke druge, možda jednako važne, sustavno zanemarujemo. Uz sportaša, uvijek je dobro imati kontakt s trenerom koji će vjerojatno biti objektivniji u izvještaju s treninga i natjecanja. Suradnja s drugim stručnjacima uključenima u rad sa sportašem može biti samo korisna.

Na treninzima i natjecanjima moja uloga je opažanje nekih unaprijed dogovorenih zadataka, ili nekih situacija koje se posebno ističu. Pritom mogu i ne moram intervenirati i pokušati mijenjati ponašanje sportaša. Svaki trening ima svoju svrhu i mjesto u planu i zato će svaki trening i od mene tražiti specifičan pristup.

Što se događa ako ti i ja živimo u različitim gradovima? Ili čak u različitim državama? Možemo li onda raditi zajedno i možeš li onda napredovati u mentalnom treningu? Nikako ne želim biti neiskren i vjerujem da je osobni kontakt idealna opcija. No, danas zaista nije problem sastanke održavati video vezom, izvođenje zadataka pratiti evidencijama kojima se pristupa na telefonu, gledati natjecanja na TV-u ili podijeliti video isječke. Stoga, suradnja na daljinu je itekako moguća. Štoviše, sa sportašima koji nastupaju u ligama ili na drugim natjecanjima izvan države, nemoguće je redovito sjediti u uredu. Važno je da smo redovito u kontaktu i da na taj način zajedno radimo na procesu napredovanja i ostvarivanju ciljeva.

Za potpune informacije o radu u Perebellumu, prilagođene samo tebi, javi se na besplatni informativni sastanak.