Pratite opterećenje vaših sportaša

Mentalni trener, kondicijski trener ili neki drugi suradnik sportaša rijetko je uz svog klijenta na svakom treningu. Štoviše, rijetko je na treninzima uopće i o događanjima na treninzima saznaje posredno od samog sportaša i njegovih trenera. Čak i ako ste trener koji na treningu ima 15-20 sportaša, teško ćete pratiti angažman svakog od njih ili kako je trening utjecao na svakog pojedinca. Samim time, gubite kontrolu nad trenažnim procesom.
Predložit ću vam nekoliko načina na koje možete pratiti svoje sportaše, a koji će od njih zahtijevati disciplinu i jako malo vremena.

Osnovna stvar koju vam sportaš može nakon svakog treninga reći je koliko se trudio, koliko je bio uspješan i koliko je zadovoljan treningom. Ocjene prilagodite sportašu i njegovom osjećaju. Mogu biti 1-10 ili 1-100%. Sa sportašem prođite utvrđivanje značenja ocjena. Što je 90%? Što je 6/10? Tako ćete vi dobiti subjektivnu procjenu koja će vam dati uvid u stanje sportaša. S druge strane, sportaš će sam sebe procijeniti na kraju svakog treninga. Ako su vrijednosti sportaša takve da poštuje trening kao put prema napretku i da zna vrijednost napornog rada, hoće li on sebi dozvoliti angažman od 60%? Ako je iskren na svom sportskom putu i nastojanju da napreduje, to nije opcija i on će se dodatno potruditi.

Ako kao (mentalni) trener želite imati dodatne podatke o stanju vašeg sportaša možete uvesti pokazatelje popu kvaliteta sna prethodnu noć i kvalitete hranjenja tijekom dana, uoči i tijekom treninga. Sportaš može dati procjenu koliko je tog dana motiviran za trening, koliku je razinu stresa tog dana doživio i sl. Prikupljanje ovih podataka, uz vaše opažanje sportaša i njegove nastupe otkrit će u kakvom se stanju nalaz i vaš sportaš i dati vam smjernice u radu.

Sportaš za izvještaj treba upisati 3 ili više brojki i za njega mu je potrebno manje od minute. Jednom kad se uspostavi takav dogovor sa sportašem poruke se lako razmjene preko pametnog telefona u realnom vremenu.

I bez vođenja ove evidencije mi procjenjujemo svoje nastupe. Ponekad smo prezadovoljni nakon treninga, nekad nam trening stvori nervozu, nekad smo svjesni da nam ništa ne ide ili je svaki naš potez na mjestu. No, dojam, osjećaj, laže. Ono što se ističe će nam više ostati u pamćenju, ono što se dogodilo nedavno ćemo više pamtiti. Zato će zapisane vrijednosti točnije pratiti važne pokazatelje našeg sportskog nastupa, s naglaskom na angažman.

Osim što je to kontrola za samog sportaša koji prati svoj rad, sportašu koji se suočava s krizom može biti pokazatelj da radi dobro i da je napredak na vidiku. Također, može biti opomena ako je razina angažmana na treningu u neskladu s putom koji sportaša vodi prema uspjehu. Zato, nemojte se skrivati nego zabilježite pokazatelje svog rada i kvalitetnije pratite trenažni proces.

Ako želite više savjeta, postanite i vi jedan od trenera educiranih u Perebellumu.