Kažu da knjigu možeš napisati tek kada postaneš knjiga koju pišeš. Ovu tvrdnju preslikao bih i na rad psihologa. Kao psiholog, ja niti moj rad, ne možemo biti odvojeni od onoga tko jesam. Oduvijek sam bio nemiran i brz, u glavi i na jeziku. Svaku igru sam igrao na pobjedu, vrlo strastveno i drsko. Sa životnim iskustvom zagladio sam oštre rubove pa sada brzo, drsko i strastveno, uz empatiju i razumijevanje, zajedno sa svojim klijentima učim i tražim njihove i svoje životne pobjede. Zato je moj rad s ljudima intenzivan i usmjeren prema uspjehu.

Ti ćeš mi reći što te muči, što želiš mijenjati i koji su za tebe poželjni ishodi. Ja ću iskoristiti ono što već radiš dobro, podsjetiti te na ono što si zaboravio i naučiti te neke nove stvari, da bi lakše došao do tih ishoda. Na meni je da pronađem način koji najbolje odgovara baš tebi i taj će način biti posve osobit za tebe i naš odnos.

Važno je da ne provodim neki svoj program u koji ću te uklopiti, već da je moj pristup visoko individualiziran i temelji se na onome što ti donosiš sa sobom. Rad s tobom može biti potpuno drugačiji od rada s bilo kim drugim.

Ja kao osoba činim razliku jer sam drugačiji od bilo koga drugoga, kao uostalom i ti. Ne mogu se i ne želim sakriti od svoje osobnosti, koja uz znanje i iskustvo mene čini baš ovakvim psihologom. Konkretno, to znači da ću te neumoljivo, ali u tvom ritmu gurati prema ishodima za koje smo se dogovorili da su poželjni. Kod mene se ne „sjedi i priča“. Napravit ćemo plan kojim krećemo prema promjeni koju želiš i u kojem je tvoja uloga iznimno važna. Nisi pasivan i ja ne rasipam mudrosti. Tvoja uloga je aktivna i redovito ćeš imati zadatke kojima ćeš testirati nova znanja i pristup. Uz zadatke i materijale koje ćeš istraživati, čak i kad se ne vidimo, imat ćeš puno koristi od našeg rada. Termine i trajanje naših sastanaka prilagođavam tvojim potrebama. Ja radim s malo ljudi i kod mene nikad nećeš čekati red i ako se tako dogovorimo, bit ću ti na raspolaganju između naših sastanaka.

Odmah! 🙂 Ako si moj tipičan klijent, onda imaš iznadprosječne sposobnosti i vjerojatno si već pokušao sam napraviti promjenu. Možda si se savjetovao s prijateljima ili članovima obitelji. Možda si po staroj navici siguran da ćeš u tome uspjeti sam pa se mučiš. Ako si polovično uspješan ili neuspješan i ako ti pati kvaliteta života, razmisli o tome da se javiš. To ne znači da si lud, glup ili koješta. Štoviše, to znači da pametno koristiš resurs mog znanja koje ti je na raspolaganju, kao što bi ja koristio tvoje usluge iz područja tvoje stručnosti.

O mom školovanju možeš pročitati ovdje. Kao što piše, to je samo formalno obrazovanje. Oblikovali su me i dalje to čine, svi susreti s kolegama, seminari, sve knjige i drugi materijali za učenje i sva moja životna iskustva. Vjerujem da sve što ja jesam oblikuje moj način rada i da kao što si ti jedinstven, tako je i moj rad svojstven meni.

Ono što želim reći je jako dobro opisao dr. Graham Barnes: „Kakvo rasipanje resursa, kakvo gubljenje ljudskih sposobnosti, da mi terapeuti sami sebe stavljamo u te male kutije s različitim oznakama na njima. Nakon godina studiranja kako bi postali terapeuti, moramo postati ovom ili onom vrstom terapeuta, umjesto da postanemo ljudski terapeut! Terapeut koji je u besprijekornoj interakciji sa svakim pacijentom koji uđe kroz njegova vrata.“

Najkraće koliko sam do sada uspješno radio s klijentom bila su dva sastanka, a najduže 4.5 godine. Pritom klijent s kojim sam radio najduže nije bolestan. Radi se o vrhunskom i vrlo uspješnom sportašu, koji je trebao proces vođenja i treniranja u različitim fazama karijere i taj je proces izgledao puno drugačije od klasičnog poimanja rada psihologa. Mogu li onda reći da nema pravila?

Trajanje procesa ovisi o problemu s kojim dolaziš, promjenama koje želiš i kontekstu u tvom životu. Naš uspjeh je promjenu i željene ishode postići što učinkovitije i trajno. Kada vidim da klijent može sam održati promjenu i nastaviti svoj razvoj, sugeriram smanjenje učestalosti viđanja i završetak odnosa.

Siguran sam da nećeš! Moj uspjeh je što prije i bolje učiniti klijenta neovisnim. Vrlo je vjerojatno da ću, kada vidim da možeš sam, ja predložiti prekid suradnje.

Odgovor je zapravo isti kao i u kontekstu pojedinačnog klijenta. U svakom kolektivu radim ono što procijenim da je najpotrebnije baš za tu grupu, u tom trenutku. I ako imam neke sadržaje koji su unaprijed pripremljeni, dovoljno su fleksibilni da dinamika u toj grupi stvori rješenja koja su najbolja baš za taj trenutak i tu situaciju. I unutar grupe individualni rad sa svakim članom, neizostavan je dio napredovanja. Grupne radionice s teorijskim informacijama koje svaki napredniji korisnik interneta može naći online, nisu dio mog posla. Moj rad je usmjeren na specifične potrebe grupe i njezinih članova i na isti način se više neće odviti u niti jednom kolektivu.