Rad sa sportskim psihologom „na daljinu“

Kako izgleda rad sa sportskim psihologom ako ne živite u istom gradu ili čak u istoj državi? Je li tvoja suradnja s mentalnim trenerom uopće moguća u tom slučaju i možeš li i tada očekivati napredovanje i postizanje mentalne stabilnosti i čvrstoće?

Ne samo da je takav vid suradnje moguć, nego je na razini profesionalnog sporta, često i jedini mogući način rada. Život profesionalnog sportaša ili nekoga tko to tek želi postati podrazumijeva puno putovanja, treninge, pripreme i natjecanja diljem svijeta. Tim koji sportaš okuplja oko sebe ne mora nužno biti jednako „mobilan“ i fizički pratiti sportaša. Važno je da svi članovi tima pa tako i psiholog, imaju priliku redoviti pratiti i sudjelovati u trenažnom procesu.

Konkretno, sastanak sa sportskim psihologom i dalje se može održavati jednom tjedno, no umjesto uživo, napravit ćemo to putem videa. Treninge mogu pratiti raznim evidencijama ili o njima možeš izvijestiti. Pritom ćemo se najviše usmjeriti na zadatke koji su važni za tvoje napredovanje na treninzima, ali na neke druge situacije koje bi mogle značiti iskorak u budućnosti. Natjecanja pratim na TV-u ili putem snimaka, sa sličnim ciljem. Zanimaju me dijelovi izvedbe na koje smo stavili naglasak, a koji su povezani s mentalnim dijelom treninga.

Dakle, rad „na daljinu“ je itekako moguć i olakšan upotrebom tehnologije koja nam je danas na raspolaganju. Ipak, ponekad će ti, kao i svakom sportašu, puno značiti prisutnost trenera na treningu i natjecanju i mogućnost neposredne analize i treninga. Da bi zadovoljili i tu potrebu, prema prilici ja mogu doputovati u mjesto gdje ti živiš i sudjelovati u nekom dijelu trenažnog procesa, bez obzira radi li se o treninzima ili natjecanjima. To će nam omogućiti bolje povezivanje, kvalitetniju suradnju i razumijevanje zadataka koji su važni za sportski uspjeh.

Mogu reći da je ono što može onemogućiti rad „na daljinu“ ista stvar koja je problematična u rada kada se vidimo svakog tjedna. To je nedostatak motivacije i neredovitost u izvršavanju obaveza, kao tipičan problem. Ako si spreman ozbiljno se posvetiti svom napredovanju i kvalitetno koristiti svoje treninge u procesu koji smo započeli, problema nema.

Za informacije o suradnji posebno prilagođenoj tvojim potrebama, javi se na besplatni, polusatni informativni sastanak.