Dobar psiholog je besplatan

Sram je prvo što ljude sprječava da se jave psihologu. Vjerojatno je druga stvar briga koliko „to“ košta. Možda sam pretjerao kada kažem da je dobar psiholog besplatan, ali tvrdim ti da košta jako, jako malo.

Reci mi koliko košta samopouzdanje? Koliko košta sposobnost adekvatnog izražavanja svojih potreba i osjećaja? Koliko košta sigurnost u ono što želiš i jasnoća kako ćeš to postići? Koja je cijena riješenog problema koji nikako da ode? Koliko košta fokus na zadatak koji će tvoj rad istaknuti među kolegama?

Znaš ono kad poludiš jer te netko ne razumije, a rekla si mu tisuću puta i jednostavno te ne čuje? Nebitno je li na poslu, u vezi, s djecom, prijateljima. Onaj osjećaj frustracije dok kriviš drugu stranu, iako crv sumnje ruje jer znaš da si barem malo sama kriva. Sjeti se situacija u kojima gubiš kontrolu, ne možeš jasno razmišljati, ostavljaš dojam kakav nikako ne bi htjela i onda si to nekako opravdaš i nadaš se da će drugi puta biti bolje. Koliko košta da se to promijeni? Da bolje razumiješ sebe, da se bolje izraziš, da pričaš jezikom koji je razumljiv drugoga i da razumiješ jezik drugoga? Koja je cijena prevelika u trenutku kad si ne možeš pomoći i kad se tješiš čašom vina?

Ili ono kad znaš što bi trebala napraviti, ali jednostavno ne možeš pronaći snage i samopouzdanja da to izvedeš? A možda to o čemu razmišljaš i nije najbolje rješenje? Više ni sama ne znaš! Koja je cijena koju bi platila da znaš što želiš i trebaš i da vjeruješ u sebe da to možeš ostvariti?

Jedan od meni najdražih citata i jedna od mojih vodilja je citata Abrahama Lincolna: “Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the ax”. Uvijek sam mislio da smo ti i ja sjekire, a izazovi koje život stavlja pred nas su drva koja moramo posjeći.

Dobar psiholog će proces promjene i napredovanja učiniti estetski ugodnim (što ne znači laganim), promjena će biti trajna jer ćeš biti aktivan kreator svoje promjene i s tobom će ostati vještina koja će ti pomoći u budućim situacijama. S tako oštrom sjekirom suočavanje sa životnim problemima bit će puno lakše. Koliko ti to vrijedi? Dok sjediš u očaju jer se neke stvari ne mogu pomaknuti s mrtve točke, koliko bi platila da je drugačije? Dok se ljutiš na sebe i druge jer ti život servira frustracije, koliko ti vrijedi promjena?

Zato je dobar psiholog besplatan.