Kako izgleda rad sa sportskim psihologom?

Često uspoređujem posao sportskog psihologa s onim kondicijskog trenera. Sportaši tako lakše dobiju sliku o načinu rada i njihovim odgovornostima.

U suštini, sastanak u Perebellumu imamo jednom tjedno, u trajanju do 60 minuta. Ovisno o dogovoru, uz sastanak možemo vezati dodatni biofeedback trening u trajanju od 30 minuta. Dakle, vidimo se 60-90 minuta tjedno, uz dodatne opcije kontakta i evidencija između sastanaka. Je li jedan trening dovoljan za tvoj napredak? Pa naravno da nije!

Kao što ni u kondicijskom treningu ne bi očekivao da jednom tjedno treniraš snagu pa postaneš snažniji. Možda malo, ali ne baš koliko želiš. Jednako tako, ako jednom tjedno radiš na nekom aspektu brzine, nećeš baš napredovati. Možda malo, ali… Da bi zaista napredovao u ovim sposobnostima nužno je uložiti dodatan trud i raditi samostalno na istim sposobnostima, prema uputama trenera. Povucimo paralelu s mentalnim treningom i napretkom u području mentalne pripreme.

Pravi rad i napredak u sposobnostima kojim se bavi psihološka priprema sportaša (fokus, kontrola emocija, anksioznost, motivacija…), odvija se između naših sastanaka. Na sastanku ćemo analizirati razdoblje od prošlog sastanka, pokušati riješiti probleme koji su se pojavili od tada i napraviti plan do sljedećeg sastanka. Možda ćemo učiti neke nove tehnike, ili se vratiti već naučenom kako bi riješili problem koji je pred nama, ili kako bi ostvarili napredak u nekom području. No, je li tada gotovo s radom? Jesu li tehnike psihologa posebno učinkovite u odnosu na one kondicijskog, ili bilo kojeg drugog trenera? Nisu! Rad je tek počeo. Kao klijent, tek si dobio zadatke na kojim ćeš raditi do sljedećeg susreta i koji će istinski pokazati koliko želiš i možeš napredovati.

Koliko taj proces traje? Uistinu ovisi o tebi. Problem s kojim si došao vjerojatno ćemo riješiti ili unaprijediti u nekom tebi prihvatljivom razdoblju, ako uvjet tvog rada bude zadovoljen. U tom trenutku ti možeš odlučiti da je naš odnos završio, ili možeš nastaviti unaprjeđivati neka druga područja. Usvajanjem znanja iz područja sportske psihologije, otvorit će ti se mogućnosti o kojima ranije možda nisi niti razmišljao i koje ćeš možda htjeti istražiti. To nije nužno. Napokon, na vrhu ima mjesta samo za jednoga.

Odgovore na tvoja pitanja bolje ću ti moći ponuditi kada se osobno vidimo. Da bi još bolje upoznao moj rad i mogućnosti koje ti mentalni trening nudi, javi se u Perebellum na besplatni informativni sastanak.

Informacije o radu u Perebellumu možeš dobiti i na našem Youtube kanalu:

Youtube