Kako izgleda rad sa sportskim psihologom?

Često uspoređujem posao sportskog psihologa s onim kondicijskog trenera. Iz mog iskustva, sportaši tako lakše dobiju sliku o načinu rada i njihovim odgovornostima.

U suštini, sastanak imamo jednom tjedno, u trajanju do 60 minuta. Osim sastanka u uredu, možemo dogovoriti praćenje na treningu i/ili natjecanju, što je za mene poželjna opcija. Tako mogu dobiti jasniju sliku i povezati tvoje izvještaje s onime što ću vidjeti svojim očima. Osim toga, poželjno je da mogu surađivati s trenerom i drugim važnim osobama, kako bi djelovali kao tim.

Dakle, vidimo se jedan sat tjedno, ili nešto više, uz dodatne opcije kontakta između sastanaka. Je li jedan trening dovoljan za tvoj napredak? Pa naravno da nije!

Kao što ni u kondicijskom treningu ne bi očekivao da jednom tjedno treniraš snagu pa postaneš snažniji. Možda malo, ali ne baš koliko želiš. Jednako tako, ako jednom tjedno radiš na nekom aspektu brzine, nećeš baš napredovati. Možda malo, ali… Da bi zaista napredovao u ovim sposobnostima nužno je uložiti dodatan trud i raditi samostalno na istim sposobnostima, prema uputama trenera. Povucimo onda paralelu s psihološkim treningom i napretkom u području psihološke pripreme.

Pravi rad i napredak u sposobnostima kojim se bavi psihološka priprema sportaša (fokus, kontrola emocija, samopouzdanje, anksioznost, motivacija…), odvija se između naših sastanaka. Na sastanku ćemo analizirati razdoblje od prošlog sastanka, vidjeti kako napreduješ prema željenom ishodu i dogovoriti kako ćemo najbolje nastaviti prema cilju. No, je li tada gotovo s radom? Jesu li “tehnike” psihologa učinkovite u odnosu na one kondicijskog, ili bilo kojeg drugog trenera? Nisu! Ono što radimo na sastanku, kada se vidimo, tek je početak, a pravi rad u kojem ćemo testirati kako napredujemo prema željenoj promjeni, događa se između našim susreta.

Koliko taj proces traje? Uistinu ovisi o tebi. Problem s kojim si došao vjerojatno ćemo riješiti ili unaprijediti u nekom tebi prihvatljivom razdoblju, ako ti i osobe oko tebe uložite traženi trud. U tom trenutku ti možeš odlučiti da je naš odnos završio, ili možeš nastaviti unaprjeđivati neka druga područja. Usvajanjem znanja iz područja sportske psihologije, otvorit će ti se mogućnosti o kojima ranije možda nisi niti razmišljao i koje ćeš možda htjeti istražiti. To nije nužno. Neki sportaši  mogu ostvariti karijeru u kojoj neće do kraja istražiti svoje mogućnosti i bit će sretni samo ako nemaju većih problema. Neki drugi će željeti iscijediti sve što mogu iz sebe. Napokon, zato na vrhu ima mjesta samo za jednoga.

Odgovore na tvoja pitanja bolje ću ti moći ponuditi kada se osobno vidimo. Da bi još bolje upoznao moj rad i mogućnosti koje ti psihološka priprema nudi, javi se na besplatni informativni sastanak.