Problem s literaturom za samopomoć

Nedavno mi je jedan klijent rekao nešto što nikad prije nisam čuo i ta opaska mi je stvorila „aha“ trenutak. Rekao je da mu je literatura za samopomoć otežala život. Objasnio je kako dok nije pročitao brojne knjige, a stvarno ih se načitao, nije znao da postoje sve te stvari. Motivacija, meditacija, misli pozitivno, odbaci negativno, organiziraj dan, isplaniraj život, vježbaj disanje, postavi ciljeve, stvori naviku, boravi u prirodi, opusti se, isprazni glavu i razne druge tipične stvari u knjigama za samopomoć.

Svakako, ima jako dobrih knjiga u kategoriji za samopomoć. Neke su bliže znanstvenoj literaturi, neke su sa stručnog stajališta prilično smiješne, neke su manje, neke više primjenjive na bilo koga od nas. No, kao što je moj klijent zaključio, one pružaju puno informacija koje netko tko traga za osobnim napretkom ne mora nužno znati ispravno smjestiti u svoj život.

Svaka informacija, recimo moguće rješenje problema, nužno mora biti stavljena u kontekst. A kontekst je za svakoga od nas drugačiji. I ono što je nekome idealno rješenje, nekom drugome može biti dodatno opterećenje. Same knjige ne nude objašnjenja za svakog čitatelja ponaosob jer u knjigama nema prostora za to. Autori su fokusirani na svoje ideje, koje su se njima pokazale dobrima u životu i pokušavaju objasniti kako te ideje možeš primijeniti u svom životu. No, život autora nije tvoj život.

Doživio sam da mi se klijenti požale kako su nakon čitanja neke knjige osjećali da su u još većem problemu jer nisu uspijevali pratiti upute iz knjige. Izostao je osjećaj postignuća i umjesto njega je stigao osjećaj nedostatnosti. „Jasno mi sve piše i ja to opet ne mogu napraviti“ je blizu onoga što čujem. Interpretacija sadržaja tih knjiga je ono što vrijedi. Većina onoga što piše u knjigama za samopomoć ima smisla, u vakuumu. Znati pročitati kada, kako i za koga to primijeniti je vještina interpretacije i to često ne možeš sam.

Dok čitam takve knjige, a čitam ih puno, meni je jasno kako primijeniti ono o čemu se priča. Uvijek ih stavljam u kontekst sebe ili mojih klijenata i tražim situaciju i osobu koja će dobro odgovoriti na neki sadržaj. To znanje dolazi s osobnom edukacijom, iskustvom isprobavanja na sebi i rada s ljudima koji su mi se obratili za pomoć. Ti, kao i ono što želiš mijenjati, ne živite u vakuumu. Okolnosti nastanka i razvoja problema su specifične, kao i sadašnji trenutak u kojemu pokušavaš napraviti promjenu. Budi oprezan s dobrim savjetima koji su vrijedili za nekog drugog, u nekom drugom kontekstu. Čak i kad zvuče dobro, ne moraju uopće biti dobri za tebe, u ovom trenutku.