Najbolje dijete u razredu

Bila jednom grupa djece koja se svakog dana igrala blizu kuće jednog starijeg čovjeka. Njihovo igranje i buka smetali su mu i on ih je pokušao potjerati na mnoge načine – zvao je policiju, njihove roditelje, polijevao ih vodom – no djeca su se uvijek vraćala na isto mjesto da bi se igrala. Jednog dana je odlučio primijeniti drugu metodu. Pri kraju njihovog igranja, svakom je djetetu dao 50 centi i zamolio ih da se dođu igrati i sutra. Djeca su bila oduševljena jer ionako bi došli, a sada su još i dobili novac. Sljedećeg dana, stariji čovjek je prije odlaska djece svakom djetetu dao 20 centi kako bi oni došli i sutra. Djeca su malo negodovala jer su dobili manje nego jučer, ali rekli su da će doći i sutra. Sutradan su se djeca kao i inače poigrala i nakon igranja stariji čovjek je ponudio 5 centi svakom djetetu, kako bi se vratili i sutra. Djeca su ljutito odbila ponuđeni novac i rekla da nemaju namjeru dolaziti za tako malo novaca.

Motivacija je sve ono što nas pokreće i usmjerava prema nekom cilju. Dijelimo je na unutarnju i vanjsku. U opisanoj situaciji prikazana je promjena u omjeru unutarnje motivacije (užitak sudjelovanja u aktivnosti zbog same aktivnosti) koja je isprva dovodila djecu na igranje i vanjske motivacije (novac) koja je postala dominantna. Samim time, ponašanje nije bilo dugoročno održivo i motivacija za igranjem brzo se ugasila.

Istraživanja pokazuju da se djeca počinju baviti nekim sportom zbog toga jer ga smatraju zabavnim. Zabavnim ga čini zajedništvo i podrška prijatelja i trenera, mogućnost pokazivanja svojih vještina (vrijeme provedeno u igri) i napredovanje u sportu. Vodeći razlozi za odustajanje od sporta su nestajanje interesa za taj sport, činjenica da više nije zabavno, problemi s trenerom i želja za drugim aktivnostima.

Okolnosti koje prate djecu u njihovim prvim sportskim koracima uzrokuju veliki odljev djece iz sporta. Više nego ikada, naglasak je od najmanjih nogu na pobjeđivanju, a ne na učenju, na specijalizaciji u jednom sportu, umjesto učenju široke baze vještina. Zbog toga puno djece negdje do početka ili tijekom puberteta odustaje od sporta. Pritisci za rezultatima su preveliki i nepotrebni, zabave je sve manje, godine istih treninga čine ih zamornim i monotonima. Treneri uglavnom ne odgajaju, nego treniraju, traže rezultate.

Pitanje za roditelje i trenere je, želite li vrhunac školskog uspjeha vašeg djeteta u 4. razredu osnovne škole? Želite li da s 10 godina ostvari najveće uspjehe u životu? Koliko će vam za 10 godina značiti medalja s nekog turnira koji vam je danas centar svijeta?

Malim sportašima želimo postaviti drugačiji sustav vrijednosti. Naglasak će biti samo na onome što sportaš može kontrolirati – vlastitom angažmanu. Ciljevi će biti postavljeni tako da njeguju nutarnju motivaciju koja je stabilna i zadržat će vaše dijete dugo u sportu. Osmišljavanje načina kako će ostvariti ciljeve stvorit će sustav vrijednosti koji će mladog sportaša voditi prema napredovanju. Svaki trening je dio puta, svako natjecanje dio životne sportske priče.

Da bi i vaše dijete usvojilo osnovne vještine koje će ga usmjeriti u njegovom sportskom putu, javite se u Perebellum.