Ovladajte svojim osjećajima

Osjećaju koji se pojavljuju u raznim izazovnim sportskim i životnim situacijama nisu izravno pod našom kontrolom Oni su posljedica naših misli i ponašanja, a na njih možemo utjecati i promjenama u našoj fiziologiji.

Sigurno ti je jasno da ne možeš tek tako postati ljut, sretan ili tužan. No, ako počneš razmišljati o nečemu što te, recimo, veseli, vjerojatno ćeš postati nešto sretniji. Također ako kreneš raditi nešto što te ljuti vjerojatno ćeš postati ljut. Dakle, osjećaji će se pojaviti kao posljedica tvojeg ponašanja i načina razmišljanja. Iako na osjećaje ne možemo izravno utjecati, na naše misli i ponašanja možemo i to nam daje i odgovornost i mogućnost da utječemo na način kako se osjećamo. Već smo pisali i kako možemo utjecati na našu fiziologiju na prirodan način i time također mijenjati kako se osjećamo.

dijagram utjecaja ponašanja, misli i fiziologije na osjećaje

Tipičan primjer kako misli utječu na osjećaje u sportu nalazimo u situaciji kada se sportaš sprema za natjecanje koje je ocijenio važnim. Misli koje se pojavljuju mogu biti: danas moram biti pravi, ne smije mi se dogoditi loš dan, danas je posebno važno pobijediti. Takve misli mogu podignuti razinu napetosti, usmjeriti fokus na stvari koje nisu pod našom kontrolom i dovesti do loše izvedbe. Ponašanje u takvoj situaciji moglo bi biti gledanje u trenera nakon pogreške ili česti pogledi prema semaforu, što može dovesti do iste napetosti i gubitka fokusa. Fiziološki, sportaši se u takvim situacijama znaju usmjeravati prema znakovima koji sugeriraju probleme; povišen puls, znojenje dlanova, nedostatak zraka i sl.

Kombinacija ponašajnih, misaonih i fizioloških pokazatelja dovodi do osjećaja koji smanjuju mogućnost dobre izvedbe. Potpuna slika odnosa misli, ponašanja, fiziologije i osjećaja dobiva se kada znamo da su oni u međusobno potpuno zavisnim odnosima. Svaki osjećaj ima kapacitet dovesti do promjena u fiziologiji, izazvati nove ili pojačati postojeće misli te uzrokovati ponašanja (npr. pogrešne odluke). Jednako tako, promjene u ponašanju ili regulacija fizioloških stanja dovode do promjena i u mislima i u osjećajima.

dijagram međuutjecaja osjećaja, ponašanja, misli i fiziologije

Utjecanjem na misli, ponašanja i fiziologiju možeš preuzeti kontrolu nad osjećajima i nametnuti se situaciji. Tehnike kojima je to moguće su puno više od „misli pozitivno“. Ako želiš naučiti o čemu se radi, javi se u Perebellum na besplatni informativni sastanak.