Praćenje sportaša na treningu i natjecanju

Posao psihologa se obično vezuje uz ured. S druge strane, bavljenje sportom je sve samo ne uredski posao. Treninzi ili natjecanja odvijaju se na različitim sportskim terenima, u različitim uvjetima, potpuno drugačijim od uredskih. To uvjetuje prilagodbu u radu sportskog psihologa koji dio svog posla nužno mora obavljati izvan ureda.

Kako bi dobio najbolji uvid u funkcioniranje svojih sportaša u realnim uvjetima, na treninzima i natjecanjima, ja ću im se tamo ponekad pridružiti. Tek ću tada dobiti najbolju povratnu informaciju o stanju sportaša koju će iskoristiti u svom radu. Kao i svaki drugi trener, svojim ću sportašima zadavati neke zadatke koji će ih na treninzima i natjecanjima voditi prema uspjehu. Iako će sportaši o ispunjavanju tih zadataka izvijestiti na našim tjednim sastancima, tek osobnim opažanjem mogu dobiti objektivnu sliku koliko su sportaši angažirani i dosljedni u provođenju našeg rada. Naime, izvještaji svakog od nas su donekle subjektivni i na neke stvari, slučajno ili namjerno, nećemo dovoljno obraćati pažnju.

Osim specifičnog praćenja izvedbe sportaša, bit će mi važan i njihov odnos s trenerom, suigračima, službenim osobama i protivnicima. Zanimat će me kako izgledaju kada vode, a kako kada gube. U nekim situacijama ću vjerojatno primijetiti drugačije razine fokusa, motivacije, ili kontrole emocija i možda će baš te informacije biti važne za naš daljnji rad. Ponekad će moje prisustvo na treningu ili natjecanju biti aktivno pa ću donekle sudjelovati u radu, a ponekad ću biti tek opažač, pri čemu ću donesene zaključke primijeniti u redu nešto kasnije. Sve navedeno je moguće u dogovoru s glavnim trenerom pa je uvijek korisno ako cijeli tim oko sportaša može zajedno raditi na njegovu korist.

Prisutnost psihologa na treninzima i natjecanjima omogućuje bolje upoznavanje sa zahtjevima sporta, sa sportašem i njegovim timom. To je prilika da sportaš i njegov mentalni trener učvrste svoj odnos i međusobno se još bolje razumiju. Iako su sastanci u uredu temelj jer su najčešći, zajednički treninzi i natjecanja su važan dio ozbiljnog rada sa sportašem.

Sportskog psihologa doživi kao još jednog trenera kojem je važno vidjeti te u akciji, kako bi najbolje moguće planirao i programirao rad na tvojim mentalnim kapacitetima.