Prvi sastanak sa sportskim psihologom

Kako izgleda naš prvi sastanak? O čemu pričamo kada se prvi puta vidimo?

Krenimo od toga što ne radimo na prvom sastanku. Na tvoju žalost, ja sam samo psiholog. Na prvom sastanku neću ti dati odgovore na sva tvoja pitanja, niti riješiti sve tvoje probleme. Na našem prvom sastanku, malo ćeš toga naučiti od mene (iako ćeš već nešto naučiti o sebi). Znaš, ja ne čitam misli, niti znam o čemu razmišljaš bez da mi to kažeš. Zato ti neću ponuditi tabletu od koje će ti odmah biti bolje. Naš prvi susret bit će puno manje dramatičan.

Na prvom susretu ja ću provesti uvodni intervju da bih saznao što više o tebi i o problemu zbog kojeg dolaziš. No, nećemo se baviti samo time. Zanimat će me puno više samo od tog problema, ili od tvog sportskog života. Kroz uvodni intervju željet ću sazvati što više o tvom funkcioniranju u svakodnevnom životu – s kime živiš, s kime i kako provodiš slobodno vrijeme, koji su tvoji životni interesi, obaveze, planovi i problemi. Što se sporta tiče, ispitat ću tipična područja koja su važna za sportsku izvedbu: motivaciju, fokus, kontrolu emocija, natjecateljsku anksioznost i sl. Moj cilj je dobiti što bolju sliku o tebi i tvom funkcioniranju u sportu i životu općenito.

S druge strane, uvodni intervju prilika je i da ti saznaš nešto o meni. Koliko te dobro razumijem, gdje i kako usmjeravam razgovor, kakva ti pitanja postavljam, kakve zaključke donosim? Na taj način i ti ćeš saznati nešto o meni kao stručnjaku i čovjeku i dobit ćeš prvi dojam mogu li te ja razumjeti i mogu li ti pomoći. Drugim riječima, mi ćemo početi stvarati odnos. Istraživanja, kao im moje iskustvo, pokazuju da će odnos biti zaslužan za 2/3 uspjeha u našem radu. Da, ja znam mnoge tehnike kojima ću te naučiti i koje ćeš ti početi primjenjivati. Ali razliku će napraviti baš to koliko dobro se mi razumijemo, pripremamo li se kvalitetno na naše sastanke, koliko dobro surađujemo i uvažamo li međusobna mišljenja – naš odnos.

Upravo zato cilj prvog sastanka nije da ja tebi odmah pomognem ili da ti odmah naučiš nekoliko načina kako se opustiti ili kako se fokusirati. U stvarnosti, to je nemoguće. No, svakako ćemo se dobro upoznati i odrediti smjer našeg rada. Ti ćeš mi reći na čemu bi htio raditi, a ja ću tijekom našeg upoznavanja vidjeti koja su još područja važna za tvoj napredak. Zajedno, kao tim, postavit ćemo ciljeve u našem radu i krenuti prema njihovom ostvarivanju.

Dakle, sportska psihologija nije nešto čudno ili čarobno. Ona se bazira na odnosu sportaša i trenera, nekim oprobanim tehnikama koje ćemo koristiti da bi unaprijedili tvoje funkcioniranje u stvarnim situacijama i puno tvog rada. Ako si spreman za rad, vrlo brzo ćeš uočiti promjene u svom funkcioniranju.

Kako bi saznao više o načinu rada u Perebellumu, javi se na besplatni informativni sastanak i pitaj sve što te zanima.

Informacije o prvom sastanku možeš dobiti i na Youtube kanalu Perebelluma: