Prvi sastanak sa sportskim psihologom

Kako izgleda prvi sastanak kod sportskog psihologa? O čemu pričamo kada se prvi puta vidimo?

Krenimo od toga što ne radimo na prvom sastanku. Na tvoju žalost, ja sam samo psiholog. Na prvom sastanku neću ti dati odgovore na sva tvoja pitanja, niti riješiti sve tvoje probleme. Znaš, ja ne čitam misli, niti znam o čemu razmišljaš bez da mi to kažeš. Zato ti neću ponuditi tabletu od koje će ti odmah biti bolje. Naš prvi susret bit će puno manje dramatičan.

Ja ću se potruditi saznati što više o tebi i o problemu zbog kojeg dolaziš. Naša je realnost uvijek pod utjecajem naših vjerovanja i svatko od nas ima slijepe pjege u svom vidnom polju, zbog kojih ne vidi ono što je drugoj osobi očito. U vezi tvog problema, ja ću potražiti tvoje slijepe pjege i pokrenuti proces promjene tako da ti pomognem dobiti drugačiju perspektivu na problem.

S druge strane, uvodni sastanak prilika je i da ti saznaš nešto o meni. Koliko te dobro razumijem, gdje i kako usmjeravam razgovor, kakva ti pitanja postavljam, kakve zaključke donosim? Na taj način i ti ćeš saznati nešto o meni kao stručnjaku i čovjeku i dobit ćeš prvi dojam mogu li te ja razumjeti i mogu li ti pomoći. Drugim riječima, mi ćemo početi stvarati odnos. Istraživanja, kao im moje iskustvo, pokazuju da će odnos biti zaslužan za 2/3 uspjeha u našem radu. Da, ja znam mnoge tehnike kojima ću te naučiti i koje ćeš ti početi primjenjivati. No, one neće napraviti razliku jer najbolje tehnike za promjenu posjeduješ baš ti i na meni je da ti pomognem da ih pronađeš. Ali razliku će napraviti baš to koliko dobro se mi razumijemo, pripremamo li se kvalitetno za naše sastanke, koliko dobro surađujemo i uvažamo li međusobna mišljenja – naš odnos.

Upravo zato cilj prvog sastanka nije da ja tebi odmah pomognem ili da ti odmah naučiš nekoliko načina kako se opustiti ili kako se fokusirati. U stvarnosti, to je nemoguće. No, svakako ćemo se dobro upoznati i odrediti smjer našeg rada. Ti ćeš mi reći na čemu bi htio raditi, a ja ću tijekom našeg upoznavanja vidjeti koja su još područja važna za tvoj napredak. Zajedno, kao tim, postavit ćemo željene ishode našeg rada i krenuti prema njihovom ostvarivanju.

Dakle, sportska psihologija nije nešto čudno ili čarobno. Ona se bazira na odnosu sportaša i trenera, našem obostranom iskustvu i znanju koje ćemo koristiti da bi unaprijedili tvoje funkcioniranje u stvarnim situacijama. Uz to, nužno je i puno tvog rada. Ako si spreman za rad, vrlo brzo ćeš uočiti promjene u svom funkcioniranju.

Kako bi saznao više o mom načinu rada, javi se na besplatni informativni sastanak i pitaj sve što te zanima.