Kako živjeti autentično?

Mnogo je odgovora na pitanje iz naslova i svaki je, moguće, ispravan. Svatko od nas može imati neki svoj odgovor, koji najbolje vrijedi za njega samoga. Ponudit ću moj odgovor, koji mi se čini dobar u ovom trenutku u vremenu, u kontekstu u kojem se trenutno nalazim.

Koncept osobnih vrijednosti vjerojatno si često sretao. Baš zato jer se s njime često susrećemo, a jedan je od općenitih pojmova, rijetko obratimo pažnju na njegovo značenje, a posebno na njegovo značenje u našim životima. Sigurno postoji mnogo načina kako možemo osvijestiti svoje vrijednosti i uskladiti život s njima. No, mislim da nije upitno da bi trebali biti svjesni koje su to naše vrijednosti i kako ih možemo živjeti svaki dan.

Za mene su vrijednosti naša srž, karakteristike koje nas najbolje opisuju. One daju smjer tvom životu. Razlikuju se od ciljeva, jer su ciljevi konkretne, dostižne stvari, situacije ili događaji. Mogu biti ispunjeni, završeni, možemo ih posjedovati. U ovom razlici je i opasnost ako zamijenimo ciljeve sa svojim smjerom u životu. Koliko god idemo u nekom smjeru, ako je on ispravan za nas, naš put ne mora stati. A ostvarenjem cilja, stajemo i moramo imati neki drugi cilj da bi ponovno krenuli. To ne umanjuje važnost ispravnog postavljanja ciljeva koji će nam, nakon što je smjer izabran, pomoći u fokusiranju.

Iako ćeš vjerojatno osjećati zadovoljstvo i vitalnost kada budeš živio usklađeno s vrijednostima, to ne znači da su vrijednosti osjećaji. Također ne znači da su vrijednosti raditi ono zbog čega se osjećamo dobro, posebno ne kratkoročno. K tome, osjećaje možeš imati. Može biti sretan, tužan. A vrijednosti ne možemo posjedovati kao predmete. Dakle, reći „moja vrijednost je biti sretan“ temelji se na nerazumijevanju vrijednosti.

Vrijednosti nisu niti ishodi, iako život prema vrijednostima često vodi do lijepih ishoda. One su smjer. Zamisli ih kao djelovanje gravitacije na vodu u posudi. Da je na posudi rupa, voda bi kroz nju iscurila. Ako nema rupe, samo zato jer se ništa ne događa, ne znači ne djeluje gravitacija i da nema smjera. Smjer je tu cijelo vrijeme i otkrit će se kad bude prilika. Vrijednosti su poput gravitacije. Uvijek su prisutne i manifestirat će se kada bude prilika. Put osnažen vrijednostima nema ciljne linije i nije vezan za neki specifičan ishod, već se radi o putovanju koje će te negdje odvesti. Taj smjer nema kraja, jer je svaki trenutak prilika za još tog ishoda.

To znači da su vrijednosti nešto što nikada ne možemo posjedovati, ali možemo ih svakog dana živjeti i ponovno ostvarivati. Npr. ako ti je vrijednost davati podršku svojim najbližima, onda ne postoji trenutak kad si to ostvario, kad je to gotovo. Ako si davao podršku svojim najbližima 32 dana i onda prestaneš, tada si prestao živjeti svoje vrijednosti. One se uvijek mogu ponovno ostvarivati i nikada ne mogu konačno ostvariti.

Naravno, nitko ne živi baš uvijek u skladu sa svojim vrijednostima. No, to ne znači da je netko neuspješan. Nemoguće je baš uvijek raditi sve kako želimo i takva ideja vjerojatno nije u skladu s niti jednom vrijednosti koju imaš. Jer, vjerojatno niti jedna tvoja vrijednosti nije nikada ne pogriješiti ili imati uvijek pravo.

Uz to, vrijednosti su uvijek savršene. Savršene za osobu koja ih ima. Ne na način da su po nekim kriterijima „dobre“, nego u smislu da su potpune. Ako nisu i ako su negdje napukle, onda to znači da imaš druge vrijednosti, koje ti omogućavaju drugačiji pogled i smjer.

Zbog napisanog, jasno je da postoji mnogo načina kako možemo biti autentični. Kako možemo biti zadovoljni, uspješni, sretni. No, postoji vrlo malo načina na koje to možeš ti napraviti. Ili ja. Zato jer imamo poseban, jedinstven i osobit sustav vrijednosti koje vrijede samo za tebe, ili samo za mene. Da bi živio autentično, važno je da otkriješ svoje vrijednosti i usmjeriš svoj život.