Potrebe početnika u sportu

Brojni klubovi bore se za pažnju vas i vašeg djeteta, početnika u sportu. Svaki će vas uvjeravati da je vašem djetetu mjesto baš u tom sportu i baš u tom klubu. Pokušat ću vas savjetovati na što biste trebali obratiti pažnju kako biste zaista izabrali najbolje okruženje za prve korake vašeg djeteta u sportu.

Krenimo od toga što vaše dijete zapravo treba da bi stvorilo zdrav odnos prema sportu, doživjelo sport pozitivno i potencijalno ostalo u sportu do odrasle dobi. Bez zadovoljenja ovih parametara nema niti vrhunskog postignuća u sportu, ako je to vaša vodilja. Djeca se bave sportom jer im je to zabavno, ako je vjerovati istraživanjima. Kada ih pitamo što sport čini zabavnim, na vrhu hijerarhije je samo sudjelovanje u sportskom nadmetanju, slaganje sa suigračima, trener koji ih poštuje (voli) i ulaganje truda. Drugim riječima, djeca žele biti dio aktivnosti i dio društvene grupe. Stoga, poželjno okruženje za vašeg malog sportaša je ono koje će poticati zabavu, u kojem će svako dijete imati priliku sudjelovati i ostvariti uspjeh (npr. u unaprjeđenju svojih vještina, sklapanju prijateljstava). Prva faza sportskog treninga je „treniranje da bi se igrali“.

Najvažnija osoba za izbor mjesta za trening vašeg djeteta je trener. Sigurno želite da s vašim djetetom radi educirani trener koji će pokazati znanje, ali i puno entuzijazma i razumijevanja za potrebe malog djeteta. Najprije se raspitajte o iskustvima drugih s potencijalnim trenerom vašeg djeteta. Budite slobodni pitati za kvalifikacije i iskustvo trenera koji će raditi s vašim djetetom, pitajte za dodatne edukacije, čak i teorijske modele kojima se rukovodi. Poželjno je da osoba kojoj ćete povjeriti dijete ulaže u svoje znanje ili da u klubu ima stručne suradnike koji će činiti ozbiljan i stručan tim. Loš klub s dobrim trenerom je bolji izbor od dobrog kluba s lošim trenerom.

Vaše dijete ne zaslužuje bilo koju osobu koja se pojavi u trenirci kluba. Imajte na umu podatak da 57% trenera u Hrvatskoj radi bez ikakve stručne osposobljenosti, bilo na fakultetu ili u nadležnim savezima i tražite više za vaše dijete. Ne biste htjeli da u vrtiću ili školi s a vašim djetetom rade osobe bez kvalifikacija pa primijenite isti kriterij i u sportu.

Iako zvuče privlačno, neke stvari želite izbjeći. Pobjeđivanje i osvajanje trofeja pri dnu su liste razloga važnih za djecu kod bavljenja sportom. Zapravo, najveća frustriranost djece i razlog odustajanja od sporta je pritisak roditelja i trenera zbog čega bavljenje sportom prestaje biti zabavno. Zbog toga alarmantne dvije trećine djece odustaju od bavljenja sportom do 13 godine.

Povezanost sportskog uspjeha u mlađoj dobi sa sportskim uspjehom u odrasloj dobi je iznimno mala. Istraživanje na više stotina sportaša u nogometu, odbojci, judu i plivanju pokazalo je da samo trećina mladih sportaša toliko dobrih da nastupaju na međunarodnim natjecanjima, uopće ostane u sportu u odrasloj dobi.

Zato izbjegnite klubove koji naglašavaju svoje rezultatske uspjehe. Da, neki će u njima te uspjehe zaista ostvariti. No, većina djece će biti odbačena i frustrirana. Izbjegnite klubove koji prodaju puno putovanja i turnira koje vašem početniku ne trebaju, jer nije još spreman za takvo sudjelovanje u sportu. Izbjegnite nestručne osobe „koje djeca jako vole“ i koje će svoju afirmaciju tražiti kroz vaše dijete. Pokušajte razumjeti da, koliko god izaziva trenutno ispunjenje, medalja oko vrata osmogodišnjaka nije ono što njemu treba, niti je garancija ičega.

Nikad se djeca nisu počinjala organizirano baviti sportom u ranijoj dobi. Na svima nama je odgovornost da im ulazak u svijet sporta učinimo što zabavnijim, da bi ih u sportu zadržali i da bi stvorili uvjete da oni postignu ono što mogu. Za to su potrebni stručnjaci i vi na njima inzistirajte. Vi ćete najviše pomoći svoj djetetu ako ga pitate koliko se zabavio i što je naučio. Zaboravite rezultate. Ako od najmanjeg uzrasta opteretimo djecu, ona će manje naučiti i prije izgorjeti. Pustite ih da emotivno i tjelesno odrastaju svojim tempom i možda jednog dana dočekate sportaša spremnog za natjecanje i postignuće. Bit će vam zahvalni.