Povratak na posao

Kako je vratiti se na posao nakon godišnjeg odmora? Nije ti bilo dosta? Više se i ne sjećaš godišnjeg odmora? Gore je nego ranije jer se ništa nije promijenilo – isti problemi, isti ljudi, iste gluposti?

Ne znam što si mislio da će se dogoditi tijekom godišnjeg? Ući ćeš u blaženo stanje koje će te kao u crtiću nositi do sljedećeg ljeta ili barem do Božića? Onaj tip koji ništa ne radi, a s kojim moraš surađivati će bit pogođen munjom marljivosti? Šef koji te cijedi da bi sebi osigurao bonus će upoznati modernog Sai Babu i vratiti se pun milosti? Na kraju, priznaj da nisi baš ni iskoristio godišnji tako dobro da te toliko odmori.

Slijedi nekoliko trikova i savjeta koje samo psiholozi znaju da bi promijenio svoju svakodnevicu na poslu.

Savjet 1:

Savjet 2:

Savjet 3:

Da, da, znam, tu bi sad trebalo pisati nešto o treningu relaksacije, o treningu disanja, o meditaciji, o prepoznavanju loših obrazaca mišljenja i načinima kako ih promijeniti, o asertivnoj komunikaciji s ljudima na poslu kako bi se odnosi promijenili i cvjetići ispunili tvoje radno okruženje.

Takve savjete će ti dati uglavnom oni koji su na vikend edukacijama završili pisati mindfulness ili neku drugu tešku riječ, hodali po ledu kod Wim Hoffa i to platili toliko da su se uvjerili da je super, bili na edukaciji preko Zooma s njih 3000 iz cijelog svijeta i sve što je tip pričao je bio je kao da govori baš njima. I oni znaju tu jednu tehniku (ne odveć dobro) i što će onda nego cijeli svijet podučiti kako biti najbolja verzija sebe?

Kako se vratiti na posao nakon godišnjeg odmora? Ako je posao na koji se vraćaš zbog raznih faktora nešto što ti izaziva grč u želucu, onda je povratak sra…! Loš kolektiv, niska plaća, loša organizacija, nemogućnost napredovanja, izostanak edukacija, prekovremeni, dosadno je… Nemaš šanse! Diši, meditiraj, gledaj u daljinu, izvadi kartice podrške, budi guru pozitivnog samogovora pa i dalje nećeš imati šanse.

Imaš problem koji se ne rješava na razini problema, nego na razini uzroka. Možeš nekim tehnikama stavljati zakrpe na poderanu tkaninu, a o tome pričamo ako na sredini devetog mjeseca proklinješ jesen na poslu. Ali nećeš daleko stići. Bilo bi bolje za tebe prepoznati u čemu je problem tvoje otuđenosti od posla, što trebaš da bi bilo drugačije i onda kako ćeš u tome uspjeti, a da bi bilo u skladu s onime tko jesi i što trebaš u svom životu. Jer, svatko od nas je drugačiji i treba drugačije stvari.

Ne moraš nužno dati otkaz, makar si u naizgled bezizlaznoj situaciji. Postoji puno načina i kombinacija u kojima ćeš prilagoditi sebe poslu, ili posao svom mindsetu. A kada pričamo o tome, onda smo na tragu načina kako se vratiti na posao nakon godišnjeg odmora, a da ti to ne bude problem.