Kada upisati dijete na nogomet?

Kada je pravo vrijeme za upis djeteta u školu nogometa?

Sudeći prema dobi prvog dolaska djeteta u klubove, roditelji imaju različite stavove o pravoj dobi za početak nogometnog treninga. Neka djeca će po prvi puta izaći na nogometni travnjak s navršenih 10 godina, a drugu roditelji žele uključiti s napunjene 4 godine života. Dozvoljavajući činjenicu da je svako dijete slučaj za sebe i da su iznimke od pravila uvijek moguće, dat ću preporuku koja se temelji na osobnom i iskustvu kolega u radu s djecom.

Treniranje nogometa je specijalizacija djeteta u sportu i kao takva nije poželjna prije nego dijete uključimo na višestrani trening. Dok tvoje dijete ne zna puzati, skakati, kotrljati se, penjati se, provlačiti, trčati, bacati itd. nije vrijeme da sudjeluje u nogometnom treningu, gdje će mu pri svim ovim aktivnostima smetati i lopta i protivnik. Neće moći ovladati niti osnovnim nogometnim tehnikama vođenja i udaranja lopte i neće doživjeti nužni poticaj kada vidi da je uspješno u nekoj aktivnosti. Da bi ustrajao i ostao motiviran za učenje, mali igrač mora doživjeti uspjeh u nekoj aktivnosti i ona mora biti zabavna. Inače je pitanje vremena kada će odustati i uhvatiti se nečega što će mu pričinjavati veće zadovoljstvo i veći uspjeh.

Krenimo od osnova. Osobna higijena i briga za sebe. Prije nego pomisliš dijete dovesti na nogometni trening, postavi si sljedeća pitanja. Zna li tvoje dijete zavezati kopačku? Presvući se u svlačionici (čarape znaju biti poseban problem)? Redovito staviti kapu i jaknu nakon izlaska iz svlačionice? Može li se samo tuširati nakon treninga (iako se ova navika sve nažalost sve više gubi u sportskim klubovima)? Što je više odgovora NE, dalje ste od treninga. Zapravo, bilo koje NE može biti znak da je još uvijek najbolji trening za tvoje dijete „lovica“ s roditeljima u parku.

Ponašanje, pažnja i koncentracija, razumijevanje zadatka. Ima li tvoje dijete koncentracije slušati i razumjeti kratku uputu trenera (15-20 sekundi)? Ima li tvoje dijete potrebu tražiti te pogledom oko igrališta i javljati se na neki način (mahanje)? Može li tvoje dijete pojmiti osnovni prostor za igru omeđen čunjićima? Može li razumjeti osnovna pravila jednostavnih igara? Može li sudjelovati u igricama i štafetama tako da poštuje zadatke? Što je više odgovora NE, učinit ćeš djetetu uslugu ako mu dopustiš uključivanje tek kad dovoljno odraste i bude spremno za timski sport.

Tek sada dolazimo do nogometnih vještina koje se ipak moraju učiti u nekom obimu. Može li tvoje dijete ispružiti stopalo? Učvrstiti stopalo? Otvoriti stopalo? Okrenuti petu na van ili unutra? Upotrijebiti samo vršak stopala? Jesu li mu ovo upute potpuno strane? Zna li što je unutarnja, a što vanjska strana stopala? Može li pojmiti pokret „iz koljena“? Ako ti sve nabrojano zvuči kao „špansko selo“, kako tek zvuči tvom djetetu? Ako vidiš da vaše dijete uopće ne može razumjeti ove zahtjeve, sačekaj dok bude spremno.

Znam, pitaš se što ću s djetetom koje ima između 5 i 7 godina i jako želi na nogomet, prijatelj iz vrtića ili razreda ide na nogomet, on to jako voli, ali nije spreman odgovoriti zahtjevima organiziranog treninga? Ako želite u sport, izaberite neki od bazičnih sportova koji je u tom trenutku tvom djetetu potreban. Njegove želje su jedno, ali potrebe su drugačije, a ti kao roditelj preuzimaš odgovornost. Hoćeš li svom djetetu ispunjavati želje ili potrebe? Atletika, gimnastika, plivanje, hrvanje. Prikladniji sportovi (isključivo ako su treneri stručno osposobljeni i željni raditi) koji će stvoriti bazu za bavljenje svim drugim sportovima. Zadovoljit će aspekt socijalizacije, uvesti strukturu u trening i razvijati motoričke sposobnosti tvog djeteta. Ako još bude htio nogomet za godinu dana, vjeruj mi, na nogomet ćeš dovesti društveno, emotivno, mentalno i tjelesno spremnije dijete. Ako živite u dijelu grada koji nema ove sadržaje, postoji rješenje i za to. Umjesto u članarinu u nogometnom klubu, uložite u loptice raznih veličina, kupite „skočicu“, frizbi, romobil i otiđite u park ili na parking. Zabavi se sa svojim djetetom i budi siguran da si mu dao više nego velika većina nogometnih trenera ili onih koje vam klubovi kao takve predstavljaju. Malo kreacije i zadajte sebi i njemu zadatke. Pređite preko klupice, provucite se ispod drva, preskočite kamen i bacite i lopticu. Radi se o tome što tvoje dijete treba, a ne što vi ili on želite.

Izvrsno je ako nogometni klub ima sportsku igraonicu u koju može uključiti djecu za koju je prerano trenirati nogomet. Pritom je važno da igraonicu vodi kvalificirana osoba (po mogućnosti kineziolog) i da nogometni sadržaji budu vrlo malo zastupljeni u odnosu na višestrani sportski razvoj, igru, zabavu i učenje socijalizacije. Najvažnije za početnika u sportu je naučiti odnos prema suigraču i protivniku, treneru, sucu i roditelju, pobjedi i porazu, obavezama. Jednom kad dijete ima ispravan stav prema sportu, sportsku kulturu, bit će mu lakše savladati sportske izazove. Lopta je samo lajtmotiv, da poveća motivaciju i pruži djetetu ideju da se bavi nogometom.

A što je loše u tome da se upiše na nogomet „prerano“? Dosadit će mu. Odustat će. Ne sada jer je travnjak super zabavan i gomila djece i lopti još zabavnija. Odustat će s 12. Ili 14. Možda neće, ali povećat ćeš mu šansu, to je sigurno. Statistički, do 13. godine 70% djece napušta sport. S tvojim djetetom uglavnom neće raditi kvalitetni treneri po programu koji mu treba. Svi su izgledi da će u nogometnom klubu (čak i u profesionalnom) tvoje najmanje dijete dočekati trener sa 60-120 sati edukacije, ako ste sretni. Realnije je da će to biti početnik bez licence za rad koji će se školovati na tvom djetetu jer su drugi treneri zauzeti slaganjem taktike za utakmicu U-10 kategorije. Neće imati nikakvo formalno školovanje i u pravilu će biti aktivni igrač kluba koji će provesti s vašim djetetom sat vremena da bi podebljao svoj džeparac. To je tužna istina. U idealnom slučaju „trener“ tvog djeteta, odnosno osoba koja će ga uvesti u svijet sporta kroz zabavu bit će kineziolog, fizioterapeut ili kondicijski trener, koji ima osjećaj i volju za rad s malom djecom, poznaje osnovne elemente nogometa, a jako dobro poznaje razvoj motoričkih sposobnosti i neće naštetiti razvoju tvog djeteta. Ako se spoje sve sretne zvijezde, uz ta znanja imat će i licencu nogometnog trenera.

Moja je preporuka, opet znajući da nije svako dijete jednako, da se dijete uključi u nogomet najranije u 2. razredu osnovne škole. Djeca te dobi bi u prosjeku trebala biti dovoljno spremna da na veliku većinu gore postavljenih zadataka odgovore razumijevanjem, prihvaćanjem, učenjem i napredovanjem. Dijete upisom u osnovnu školu doživljava velike promjene, nove obaveze po pitanju obrazovanja i socijalnih odnosa. Vidio sam često kako pod pritiskom obaveza djeca odustaju od vanškolskih aktivnosti i vjerujem da u tom razdoblju dijete treba što više obiteljskog vremena, poticaja, druženja, kako bi uspostavilo nov prijateljstva i počelo vladati školskim gradivom. Obiteljskog vremena s djecom ionako imamo premalo i ne možemo ga se odricati zbog toga jer će netko bez ikakvog znanja i programa čuvati našu djecu i ubrati članarinu. Stoga zato savjetujem da prvi razred ne bude vrijeme upisa. Vjerujem da je i drugi razred prerana dob za upis u nogometnu školu koja će se baviti specijalizacijom za taj jedan sport i kako bi bilo idealno da se dijete bavi bazičnim sportovima da bi se zdravije izgradilo i kasnije prešlo u nogomet. No, jasan mi je pritisak okoline u kojoj sve više djece već u vrtiću ide na organizirane nogometne treninge.

Uvijek postoje odstupanja od prosjeka. Zato će neko dijete većinu stvari prihvatiti s navršenih 6 godina života, a te iste stvari drugo dijete niti s 8 neće moći. Ti najbolje poznaješ svoje dijete i pokušaj ga mjeriti prema njegovim potrebama i mogućnostima, a ne prema vršnjacima ili njegovim ili tvojim željama.

Po mom mišljenju, navedeno u ovom članku vrijedi jednako za roditelja koji nema afiniteta prema sportu i za onog koji se budi s idejom da mu sin igra u Ligi prvaka. Jer i jedan i drugi roditelj i svi oni umjereniji koji se nalaze između dvije krajnosti, po mom mišljenju, ovako će dobiti najbolji sportski razvoj za svoje dijete.